A budapesti lakásfelújítás izgalmas, de elrettentő feladat is lehet. A megfelelő anyagok kiválasztásától kezdve a megfelelő szakemberek megbízásáig számos tényező befolyásolhatja a felújítási projekt sikerét. Az egyik legfontosabb tényező azonban a költségvetés. Egy világos és reális költségvetés segíthet abban, hogy megalapozott döntéseket hozzon arról, hogy mit engedhet meg és mit nem, továbbá abban, hogy felújítási projektje a terv szerint haladjon. Ebben a tájékoztató szövegben közelebbről megnézzük, hogyan kell meghatározni egy budapesti felújítási projekt költségvetését.

  1. Határozza meg felújítási céljait és prioritásait

A felújítási költségvetés meghatározásának első lépése a felújítási célok és prioritások meghatározása. Javasoljuk meghatározni, hogy mit szeretne elérni a felújítási projektjével. Esetleg növelni szeretné otthona eladási értékét, javítani szeretné annak funkcionalitását saját maga vagy bérlői számára, vagy egyszerűen csak esztétikai szempontból szeretné átalakítani? Amint világos elképzelése van arról, hogy mit szeretne elérni a felújítási projekttel, rangsorolni lehet a célokat és ennek megfelelően ki is alakítható a költségvetés.

  1. Vegye figyelembe a jelenlegi helyszínt

Mielőtt elkezdené megbecsülni a felújítási projekt költségeit, szükséges felmérni a jelenlegi helyszínt. Mit kell megjavítani, kicserélni? Mit lehet megmenteni, illetve újrahasznosítani? Vannak-e esetleg olyan szerkezeti problémák, amelyeket kezelni szükséges? A jelenlegi helyszín alapos felmérésével pontosabb képet kaphat arról, hogy milyen munkákat kell majd elvégezni és hogy ez valószínűleg mennyibe fog kerülni. A Reenova segít Önnek ebben a folyamatban is!

  1. Anyagkutatás / árajánlatkérés a Reenovától

Ha már tisztában van a felújítási célokkal és azzal, hogy a projekt mire terjedjen ki, ideje elkezdeni a kutatást. Ez magában foglalja a vállalkozók árajánlatainak bekérését, a barkácsáruházak felkeresését árösszehasonlítás céljából, valamint az online kutatást is annak érdekében, hogy képet kapjon arról, hogy más budapesti lakástulajdonosok mennyit fizettek hasonló felújítási projektekért. Ne feledje, hogy a kivitelező díja fedezi az építőanyagok költségeit és a munka díját, azonban a burkolóanyagok, mint például a csempe, a padlóburkolat, a festék (kivéve, ha az fehér), valamint a szaniterek, a konyhabútor és a háztartási gépek költségei Önt terhelik. Így Önnek is kell eldöntenie, hogy magas minőségű anyagokat szeretne, például magasabb árkategóriába tartozó csempéket, vagy gazdaságosabb termékeket. Tervezőink szívesen segítenek Önnek ebben a folyamatban!

  1. Készítsen részletes költségvetést

Mindezen információk birtokában elkezdhető a felújítási projekt részletes költségvetésének összeállítása és közelebb kerülhet az összköltség meghatározásához. Javasoljuk, hogy hozzon létre egy tartalékalapot a váratlan kiadásokra a teljes költségvetés 10%-ának megfelelő összegben. A költségvetés összeállításakor javasoljuk figyelembe venni prioritásait és céljait, ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy reálisan kerüljön felmérésre, mi férhet bele a projektbe.

  1. Ragaszkodjon költségvetéséhez

Amint elkészült a költségvetés, fontos, hogy a keretek tartva legyenek. Ez azt jelenti, hogy fegyelmezetten kell bánni a kiadásokkal, nyomon kell követni a költekezéseket és készen kell állni arra, hogy adott esetben nehéz döntéseket is meg kell hozni, ha esetleg váratlan kiadás szükségessége merül fel. Ne feledje, hogy egy jól megtervezett és jól kivitelezett felújítási projekt növelheti otthona értékét és funkcionalitását, de egyúttal fontos az is, hogy reálisan mérlegelje a költségvetését és elkerülje a túlköltekezést.

Egy budapesti lakásfelújítás kifizetődő és izgalmas élmény lehet, azonban fontos, hogy tiszta és reális költségvetéssel rendelkezve közelítsen hozzá. Ha időt szán céljai meghatározására, a költségek felmérésére és egy részletes költségvetés elkészítésére, biztosíthatja, hogy felújítási projektje a terveknek megfelelően haladjon és a kívánt eredményeket hozza. A Reenova segít Önnek ebben a folyamatban és segít abban is, hogy költségvetése tartható legyen!