Amikor elérkezünk a fürdőszoba felújításához, a tökéletes zuhanyzó kiválasztása kulcskérdés. A zuhanyzók nemcsak funkcionális célt szolgálnak, hanem jelentősen hozzájárulnak a fürdőszoba esztétikai megjelenéséhez és hangulatához is. Ebben az útmutatóban a felújítás során beépíthető különböző típusú zuhanyzókat vizsgáljuk meg, különös tekintettel a besétálós (walk-in shower) és zuhanytálcás zuhanyzók közti különbségre, illetve a beépítésükhöz használt különböző anyagokra.

Besétálós zuhanyzók (walk-in shower) (és zuhanyfülkék):

A besétálós (walk-in) zuhanyzók az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek, modern megjelenésük és tágas térérzetük miatt. A következőket érdemes tudni róluk:

  • Tervezés: Az ilyen zuhanyzók ajtó nélküli, nyitott kialakításúak, így belesimulnak a fürdőszoba többi részébe. Kompakt sarokberendezéstől kezdve egészen a nagyobb méretű fürdőszerű pihenőhelyiség kialakításáig, több megoldás is lehetséges. Hozzáférhetőségük és elegáns megjelenésük miatt a modern esztétikát kereső lakástulajdonosok kedvencei.

A fülkés zuhanyzók három oldalról falakkal vannak körülvéve. Gyakori választás a korlátozott nagyságú fürdőszobák esetén, illetve gyakran a falak közé vagy egy süllyesztett területre szerelik be őket.

  • Alapanyagok: A besétálós (walk-in) zuhanyzók esetében végtelen számú lehetőségünk van az alapanyagok tekintetében. A kerámia vagy porcelán csempe népszerű választás tartósságuk és sokoldalúságuk miatt, sokféle minta és dizájn kialakítható. A természetes kő, mint például a márvány vagy a travertin luxusérzetet, míg az üvegburkolatok eleganciát kölcsönöznek, illetve segítenek vizuálisan tágas érzetet kelteni.

Tálcás zuhanyzók:

A zuhanytálcák (zuhanyzó alap) praktikus megoldást jelentenek a lefolyó víz tárolására a kijelölt zuhanyterületen belül. Az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

  • A zuhanytálcák különböző formákban és méretekben kaphatók, a különböző fürdőszobai kialakításoknak és preferenciáknak megfelelően. Vannak olyan zuhanytálcák, melyek a padlóval egy szintbe építhetők, s így belesimulnak a fürdőszobapadlóba, illeve vannak olyanok is, amelyek megemelhetők a könnyebb hozzáférés érdekében, ezek a zuhanytálcák megakadályozzák, hogy a víz a fürdőszoba padlójára folyjon.
  • Alapanyagok: A zuhanytálcák jellemző anyagai az akril, üvegszál, zománcozott acél. Ezek az anyagok könnyűek, tartósak és ellenállnak a víz által okozott károknak. Az akril tálcák könnyen beépíthetők és karbantarthatók, míg az üvegszálas tálcák nagyobb rugalmasságot biztosítanak a tervezésben. A zománcozott acél tálcák hosszú élettartamukról és szilárdságukról ismertek, ezért népszerű választás a jelentősen igénybe vett fürdőszobákhoz.

Hogyan válasszuk ki a legjobb lehetőséget a budapesti lakásfelújításhoz:

Amikor választunk a besétálós (walk-in) zuhanyzó és a zuhanytálcás zuhanyzó között, érdemes figyelembe venni a következő tényezőket: rendelkezésre álló hely, költségvetés személyes preferenciák. A besétáló (walk-in) zuhanyzók korszerű megjelenést biztosítanak és tágasabbá tehetik a kisebb fürdőszobákat, de további vízszigetelést és karbantartást igényelhetnek. A zuhanytálcás zuhanyzók ezzel szemben praktikus és költséghatékony megoldást jelentenek, különösen a kisebb fürdőszobákban.

Összegzés:

Akár a besétáló (walk-in) zuhanyzó elegáns, modern megjelenését, akár a zuhanytálcás zuhanyzó praktikusságát választja, a megfelelő anyagok kiválasztása kulcsfontosságú a kívánt megjelenés és funkcionalitás eléréséhez a budapesti fürdőszobafelújítás során. A tervezés során felmerülő lehetőségek és az anyagválasztás gondos mérlegelésével olyan zuhanyzóhelyiség alakítható ki, amely megfelel az Ön igényeinek és javítja ingatlana esztétikai megjelenését.